Šećeri 


Zašto sve što je slatko ima super ukus, zašto se svuda stavljaju razni zaslađivači, zašto volimo razne čokolade, coca-colu, picu sa kečapom, sladoled…

Industrijski prerađena repa i dobijena masa koja se zove beli šećer u sebi ne sadrži skoro nijedan hranljivi element. Ali sadrži neverovatnu količinu kaloraj i neverovanto je slatka.

Šta mislite, koji organ najviše voli hranu sa dosta kalorija?

Srce, NE.

Pluća, NE.

Jetra sigurno, NE.

Želudac, pogodio sam, NE.

Mozak, bravo, DA.

Mozak najviše voli hranu koja ima dosta kalorija, zato što se seća vremena (pre svega nekoliko stotina godina), kada hrane nije bilo u izobilju i kada je nagrađivao svog nosioca za kaloričnu hranu. Što je hrana kaloričnija to je lučenje hormana (dopamine) bilo veće.

Mozak je tu praksu zadržao i do danas a to prehrambena industrija veoma dobro zna.

Samo pogledajte deklaraciju, obično je svaka namirnica iznad 2,000 kalorija, pa još tretirana da može godinu dana da traja, dosta šećera, divota jedna.

ALI, Vi ste jači od vašeg mozga, pa ne upravlja on Vama, nego Vi njemu. Jedite ono što nije industrijski prerađeno, jedite prirodne stvari, jedite cele namirnica, jedite dosta porća, voća i semenki.